Att göra

BOHUSLÄN

Norra Bohuslän är en del av Sverige som är känt för sin natur med karga klippor i granit, skaldjursfiske, skärgård. Oavsett om du tar dig fram snabbt på E6 eller vill köra den naturvackra länsvägen 163 så ligger hela Bohuslän på dagsavstånd från båda våra stugor.

FORNLÄMNINGAR VID BLOMSHOLM

Ett par hundra meter från The Blomsholm Cabin ligger en stor skeppssättning, den tredje största i Sverige, som antagligen är från yngre järnåldern. Den är drygt 40 meter lång och består av 49 resta stenar i formen av ett skepp. 

Ta promenaden förbi statarlängan på Blomsholms säteri som är inredd såsom gamla tider. Den är öppen sommartid och har en liten servering med glass och våfflor som drivs ideellt av entusiaster. 

I ekskogen på andra sidan vägen finns ett område med fornåkrar och ett gravfält från yngre järnålder med en stor domarring. I närheten finns en trolsk och lite förfallen skog, Chatarina-skogen. Under 1700-talet låg här en franskinspirerad naturpark som anlades av fru Chatarina Blume.

På ungefär en halvtimmes promenad från The Blomsholm Cabin ligger en häftig jättegrotta, som är en del av etapp 27 av Bohusleden.   

30 minuters promenad från The Blomsholm Cabin
30 minuters promenad från The Blomsholm Cabin

BOHUSLEDEN etapp 27

Bohusleden etapp 27 tar dig från Högstad till Strömstad, en sträcka på 15 kilometer. Vandringen är varierad - alltifrån en bit landsväg, slingrande stigar i skogsterräng till Strömstads centrum med utsikt över båtar och skär. Hela etappen är på 15 km och tar 4-5 timmar att gå.

Den 27:e etappen av Bohusleden bjuder dig som är historieintresserad på ett riktigt smörgårsbord. Etappen inleds i Högstad, men ganska snart är du omgiven av härligt kuperad skog, där du passerar åtskilliga fornlämningar. En kort avstickare tar dig till en bronsåldersgrav, strax före Bovall. Leden fortsätter sedan en bit på landsväg innan den svänger av igen. Här kan du följa den markerade avstickaren (cirka 150 meter) till Rogstads Hillerns vindskydd, där du från toppen bjuds på milsvid utsikt över Strömstad och Kosterhavet i väster. Strax efter avstickaren passerar leden genom en häftig jättegrotta. Blomsholm är en avstickare på Bohusleden på 10 minuter. 

Bohusleden tar dig vidare till Grönehög, ett gravfält från järnåldern med bland annat Bohusläns största gravhög. Denna ligger på ungefär 15 minuters promenad från The Blomsholm Cabin. 

Strax efter Grönehög korsas den historiska transportleden Galärleden som idag används som kombinerad vandrings- och kanotled. Leden bildades då svenska soldater 1718 drog tolv stora galärfartyg från Strömstad till Idefjorden. Skeppen drogs över land och myrar när de inte kunde färdas på vatten, med mål att kunna anfalla Norge från oväntat håll.

Leden går vidare på slingrande stigar fram till Strömstad.


Se och uppleva i Strömstads kommun

KLICKA PÅ BILDEN

Västkusten

LYSEKIL

Lysekil en vacker stad längst ut på en halvö med Gullmarsfjorden som har sin mynning söder om staden. Strosa från Gamlestan ner för den kullerstensbelagda Kungsgatan, genom den vackra parken, och ut till södra hamnen. Där vandrar ni vidare på bryggan bort mot de anrika villorna på vägen mot Havbadsparken nere vid det gamla kallbadhuset. Vill ni veta mer om kustbandets havsliv och Skagerack så passar ett besök på Havets Hus bra. På tackterassen äter ni en god lunch och spelar ett parti minigolf på banan bredvid. Staden kröns av Bohusläns största kyrka, byggd i granit, från det gamla schartauanska samhället. Värdparet kommer från Lysekil och kan ge fina tips om göromål.

KUNGSHAMN, SMÖGEN, BOVALLSTRAND, HUNNEBOSTRAND

Dessa samhällen ligger på en halvö förbundna med en naturskön väg. Smögen är en ö utanför Kungshamn dit man kan ta bilen och en promenad längs med Smögenbryggan en vacker dag ger härliga sommarminnen. I alla byar finns mysiga bryggor, restauranger och caféer att besöka. Självfallet finns här vackra badplatser och det går att göra avstickare för bad längs med hela kustvägen.

FJÄLLBACKA OCH GREBBESTAD

Pittoreska samhällen som förtjänar besökarnas stopp. Kör med fördel den vackra vägen som sträcker sig längs med kusten. Det finns golfbanor både utanför Fjällbacka och utanför Grebbestad (Sannäs).

Cabins.se© 2022
(info@cabins.se)
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång